YLEISVAIKUTELMA: Hellyttävä suklaasilmä, jonka katse syö jokaisen leivän murusi.


OMINAISPIIRTEET: Iloinen hännän heiluttaja, erityishuomiota tulee kiinnittää sen rodunomaiseen ahneuteen ja herkkujen himoon.

LUONNE: Virkeä, älykäs. Käyttää jokaisen tilanteen hyödykseen ja toimii
ehdottomasti jokaisessa tilanteessa omistajan hyväksi. (mm. testaamalla
nukkumapaikan, maistamalla ensin ruokaa, tassuttelemalla likaisilla tassuillaan uudella matolla jne.)

SILMÄT: Suuret, kauniit ruskeat (vrt. suklaa) jotka ovat kehittyneet kerjäämiseen. Silmät toimivat erinomaisesti rapsutusten, hellimisen ja makupalojen saannin välineinä.

KORVAT: Pitkät ja karvaiset, tarkoituksena kerätä mahdolliset risut ja roskat lenkin varrelta. Puhdistus onnistuu helposti vesiastiassa juomisen yhteydessä, myös ruokaa on mukava varastoida silloin tällöin korviin. Korvia on harjattava joka päivä useaan otteeseen takkuja selvitellen ja roskia keräillen. Toisinaan ne täytyy pestä saadakseen epämääräiset mönjät karvoista pois.

PÄÄ: Pieni ja pyöreä ja useimmiten kallellaan.

KUONO; on lyhyehkö, jonka löytää mitä ihmeellisimmistä paikoista, kuten lattialle jätetyistä likaisista alkkareista sekä kukkamullasta.

PURENTA: Vahva, iskeytyy mihinkä tahansa herkkuun säälimättä.

HAMPAAT: Cavalier käyttää lattialistojen, saunanlauteiden yms. järsimiseen. Satunnaisesti myös purulelujen. Mieluiten hampaita käytetään kuitenkin syömiseen, jota Cavalier tekisi koko ajan jos saisi. Cavalier on kaikkiruokainen, mahaan menee kaikki jäniksenpapanoista sipuleihin. Myös monet ei-ravintoaineet, kuten suodatinpaperi ja kissankarvat ovat suurinta herkkua.

KAULA: Keskipitkä kaula, joka venyy koiran yrittäessä kurkotella herkkuja
pöydältä.

ETURAAJAT ja RUNKO: Tavoitteena runko, joka on vahva, mutta joka sopii
livahtamaan väliköstä kuin väliköstä, paikkaan kuin paikkaan. Ominaisuudesta  hyötyä mm. kaappiin sujahtamisessa

TAKARAAJAT: Takaraajojen tulee olla keskivahvat ja sisältää lihasta sopivia pomppuja ja hyppyjä varten.

KÄPÄLÄT: Tiiviit käpälät, joiden käyttötarkoituksen koira hyvin ymmärtää.
Käveleminen ensisijainen tarkoitus. Muita tarkoituksia: Ovien raapiminen, kaapin avaaminen, herkkujen pöydältä vetäminen, kaivaminen yms.

HÄNTÄ: Iloinen heiluminen, joka aamulla seinää vasten herättää omistajan kuin omistajan. Tärkeää on kiinnittää huomiota heiluttaako koira häntää, vai häntä koiraa.

LIIKKEET: Nopeat ja säpäkät. Cavalier on yllättävän nopea ja ehtii joka paikkaan ennen kuin ihminen ehtii kissaa sanoa ja onkin usein vaarassa jäädä oven väliin. Cavalier on myös erittäin kiinnostunut ihmisten asioimispaikasta ja harvoin sinne pääseekään ilman tätä nappisilmää. Vessoissa on kuitenkin oltava paperirullat cavalierin ulottumattomissa, ellei halua siivota teurastetun vessapaperirullan jäänteitä.

KARVAPEITE: Kaunis silkkinen karvapeite, joka on omiaan kurakeleillä
viestittämään mattojen vuosittaisesta pesun tarpeesta sekä lattioiden jokapäiväisestä kuurauksesta. Karva on pitkää ja irtoilevaa. Ne leijailevat kaikkialla ja niitä voi löytää mm. pizzataikinasta ja sieraimista. Nuorilla uroksilla varsinkin vatsakarvat ovat usein virtsan kuorruttamia.

VÄRI: Neljä eri väri muunnosta. Saattavat sekoittua talvella lumen seassa. Nenän väri tulee olla musta, myös muita värejä tavataan. Nenän väriin tulee kiinnittää erityishuomiota, sillä se saattaa vaihtua ruuan, sään ja muiden ulkoisten tekijöiden (kuten sohvien, roskien yms.) mukaan

KOKO: Koira itse venyttää itseään mahdollisimman pitkälle tarpeen tullen (kuten ruokapöydälle mentäessä) Liian suuret yksilöt tulee rajoittaa jalostuskäytöstä koiran ylipaino riskin ja omistajan laihtumisen uhan vuoksi. Pienikokoiseksi koiraksi Cavalier vie yllättävän paljon tilaa sängyssä.

VIRHEET: Epäahneus, hienostumattomuus, saunomattomuus.
(lähde: sisi ja lelluska. Cavalierpalsta.com)